Archive for ‘APA-APA AJE’

April 28, 2012

Walimatul Urus Yang Istimewa

by Yati Yusof

Saat saya membaca kad undangan ke majlis perkahwinan ini (merujuk kepada gambar kad di atas), suatu perasaan gembira dan menyenangkan menyelinap ke dalam diri. Saya begitu berkobar2 untuk memastikan diri ini dapat hadir tepat pada waktu untuk majlis anak kenalan saya. Ianya sungguh istimewa dan berbeza dari yang pernah saya dapat sebelum ini. Saya bertanya juga pada diri sendiri, adakah Ustaz Hasrizal yang terkenal dengan buku ”Aku Terima Nikahnya” yang menjadi tarikan? Adakah semangat yang sama akan lahir jika ustaz jemputan untuk tazkirah tersebut dari kalangan ustaz yang kurang dikenali? Wallahualam…. harapnya bukanlah kerana ada ustaz selebriti :).

Fizikal kad ini tak banyak beza dari yang pernah saya dapat sebelumnya. Istimewanya adalah pada aturcara majlis. Alhamdulillah… sudah ada yang mahu mengubah trend.

Pertama sekali, apa yang saya suka mengenai kad ini adalah doa yang ditulis di selitkan nama pasangan bakal pengantin. Secara tak langsung apabila kita membacanya, kita akan mendoakan terus untuk pasangan itu. Keduanya, tak lain tak bukan adalah dengan adanya majlis ilmu yang ringkas buat tetamu yang hadir. Buah tangan yang bermanfaat untuk tetamu. Ketiganya, tetamu diingatkan dengan tuntuan agama Islam dalam berpakaian, dimana tema pakaian adalah yang sopan dan menutup aurat. Akhir sekali, tertera di kad itu ingatan solat untuk semua dengan menyatakan waktu masuk solat zohor. Agar yang hadir tidak culas menunaikan tuntutan yang satu ini…

Semoga lebih ramai umat Islam diberikan hidayah untuk mengadakan majlis seumpamanya.

Advertisements
April 25, 2012

Pesuruhjaya Sumpah / Commissioner For Oaths

by Yati Yusof

Tak penah saya ambil ‘pot’ mengenai hal2 angkat sumpah (bahasa pasar org2 tua). Tapi duluuuuu (dh lamaaaa masa zaman nak melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti) ada la pernah guna khidmat Pesuruhjaya Sumpah (PS) ni. Tapi itu pun di Muar, ayah yang tunjukkan kat mana nak cari. Di bandar kecil senang aje nak jumpa.

Tiba2 hari ni saya memerlukan khidmat PS sekali lagi… di KL pulak tu… uhuhu mana nak cari ni? Staff pejabat di mana saya berurusan tadi ada la beri tahu PS yang berdekatan. Tapi memandangkan skill mengingat jalan saya sekitar bandaraya KL ni amatlah kurang, jadi saya tak berhasrat untuk cari serta merta PS yang dimaksudkan. Dah la terlupa nak bawa GPS. Baik saya balik rumah dulu dan fikir strategi yang lebih mudah dengan kemahiran yang saya ada. Saya lebih rela cari PS di luar bandaraya KL biar sampai ke Bangi atau Putrajaya, asal tidak di tengah2 kesibukan kota KL ni. Urghhhh sungguh tidak suka jam! Salah lorong jer, terus dah masuk jalan yang tidak diingini. Dah lama saya meninggalkan aktiviti ini…

Balik rumah saya terfikir untuk google. Walaupun selalunya PS ni buka meja kecil je di kaki lima kedai2, mana nak tau ada website kan… Cari , cari, alhamdulillah…. jumpa juga maklumat PS yang terdekat dengan Bandar Kinrara. Ada satu di Puchong Jaya (info dapat dalam forum, takde website pun). Saya cuba call nak tau masih aktif ke PS ni. Mujur masih aktif, cuma pejabatnya dah berpindah ke Petaling Jaya. Ok la tu… sekurang2nya saya tak perlu meredah KL. Menurut PS tu, satu dokumen RM4. Yeay!! Esok saya akan mencarinya dengan bantuan GPS.

(Keesokan harinya…)

Alhamdulillah…. selesai sudah agenda mencari PS. Tak susah nak cari pejabat di Petaling Jaya tu. Kalau tak ada GPS memang tak confident juga saya nak redah sebab memang tak biasa pergi kawasan tu. Setakat ni GPS memang harus saya guna terutama ke tempat2 yang tak biasa pergi dan ketika memandu sendiri. Apa2 hal kalau dah tak jumpa sangat destinasi yang dituju, tekan ‘home‘ balik rumah.

Bagi anda yang mencari khidmat Pesuruhjaya Sumpah kawasan sekitar Petaling Jaya, di bawah adalah butir2nya:

34, Jalan SS2/67, Petaling Jaya. (dekat Hong Leong Bank, pejabatnya di tingkat 2)

017 2150100

Waktu operasi: Hari kerja 8am-4.45pm , Sabtu 9am-12tghari.

 

Pesuruhjaya Sumpah yang lain:

1) Putrajaya:

Bangunan JPN (Jabatan Pendaftaran Negara), pejabatnya di ground floor bangunan, bersebelahan mini mart.

No 20, Persiaran Perdana, Presint 2
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62551 Wilayah Persekutuan Putrajaya.

 

 

 

November 17, 2011

Aktiviti bersama anak-anak di dalam kereta

by Yati Yusof

Bagaimanakah anda dan keluarga menempuh perjalanan (berkereta) yang jauh iaitu lebih dari 2 jam? Kalau anak2 tidur sepanjang perjalanan mudahlah kerja anda. Kalau tidak, pasti ada yang kebosanan. Tak tentu arah ibubapa jadinya jika anak2 yang bosan mula buat perangai di dalam kereta. Biasanya anak2 kecil (umur prasekolah dan sekolah rendah) menunjukkan kebosanan mereka dengan: komplen, bergaduh sesama adik beradik, menangis, merengek dan mula meminta macam2 yang kadang2 buat kita naik geram. Itulah cara mereka meluahkan perasaan.

Permainan2 ini mungkin boleh membantu mengisi masa perjalanan anda dan dalam masa yang sama pemandu tidak akan rasa mengantuk serta ianya boleh menambah pengetahuan anak2:
1. 5 NAMA
Berikan anak anda soalan2 seperti: Berikan 5 nama tempat yang bermula dengan ‘bukit’ (Bukit Jalil, Bukit Gambir, Bukit Kepong, Bukit Merah, Bukit Fraser dan lain-lain lagi) / Namakan 5 jenis pisang / Namakan 5 jenis ikan / Berikan 5 nama binatang yang terdapat di dalam zoo / Namakan ibu2 negeri di dalam Malaysia / Namakan 5 jenama kereta dan bermacam2 lagi soalan boleh direka berdasarkan peringkat umur anak anda. Ianya boleh dilakukan secara ‘siapa cepat dia dapat’ atau untuk mengelakkan dari pergaduhan berikan mereka giliran.
2. TEKA-TEKI
Anak2 sukakan teka-teki. Jangan tak tahu, anak2 zaman sekarang juga ada teka-teki rekaan mereka sesama rakan2 yang banyak berkisar tentang dunia mereka. Inilah cara terbaik untuk berseronok dan berkongsi gelak ketawa dengan anak2.
3. BIJAK SIFIR
Soal sifir secara rawak kepada anak anda untuk memahirkan lagi sifir mereka.
4. BACA PLAT KERETA / PAPAN TANDA
Permainan ini sesuai untuk anak2 yang baru mula belajar untuk mengenal huruf dan nombor. Minta mereka bacakan plat kereta atau papan tanda di sepanjang perjalanan. Ianya satu latihan untuk mengenal huruf dan nombor tanpa perlu mengadap buku. Sorak dan sambutlah dengan gembira apabila mereka dapat membaca dengan betul. Mereka pasti bangga dan teruja.
5. IDOLA KECIL
Ajaklah anak2 anda menyanyi atau bernasyid bersama2 atau secara solo.
6. HAFAL DOA / SURAH
Anda boleh putarkan cd bacaan doa atau surah2 lazim di dalam kereta dan hafal bersama2.

Sekiranya anda ada permainan lain yang tidak terdapat di sini, saya amat berbesar hati jika anda sudi berkongsi dengan saya. Selalunya permainan nombor 1 & 2 mendapat sambutan hangat di kalangan anak2 yang sudah bersekolah.

May 23, 2011

(Aargghhh… tak sempat masak lagi…) Macamana nak jadi ‘sempat masak’

by Yati Yusof

Sindrom tak sempat masak ni terjadi bukan sahaja kepada ibu2 bekerja, malah boleh juga melanda stay-at-home mom lebih2 lagi jika mereka juga menyandang status work-at-home mom. Ini ada beberapa tips untuk anda sempat memasak dirumah walaupun ketika masa yang suntuk (tapi kalau malas nak masak lain cerita ye 🙂 ). Masak lah resepi yang mudah2…

1. Kupas bawang banyak2 dan simpan stok seminggu dalam peti sejuk. Bila nak masak senang…. ambil jer beberapa biji yang diperlukan.

2. Sesiapa yang selalu guna cili kisar dalam masakan, elok sangatlah kisar banyak2 sekali gus dan simpan dalam peti sejuk juga (penuh laaa peti hikmat…). Resepi untuk cili kisar yang tahan lama: kisar cili kering, bawang putih dan garam sikit (bawang merah jangan… tambah bawang merah masa nak masak nanti). Masukkan dalam bekas (tidak bertutup) dan simpan dalam peti sejuk. Kalau bertutup, nanti bekas akan berair dan ini mempercepatkan cili kisar jadi tak elok dari segi rasa. – Tips dari adik ipar yang diturunkan oleh mak mertua dia :). Tqvm.

3. Plan menu masakan untuk seminggu… jadi tak jadi masak belakang kira. Yang penting niat dah ada. Bila dah plan, bahan2 utama untuk resepi tu dah boleh standby dalam peti sejuk. Keluar beli bahan2 pun sekali aje dalam seminggu, jimat masa dan tenaga, malah lebih ekonomi.

4. Letakkan bahan2 mentah seperti ayam, daging atau ikan yang beku ke dalam ‘chill room’ peti sejuk anda malam sebelum bahan2 itu hendak di masak. Cepat sikit proses defrost.

5. Anda boleh juga masak satu2 resepi (yang berasaskan ayam, ikan atau daging sahaja. Sayur tidak sesuai) itu dalam kuantiti yang banyak. Kemudian apabila lauk tadi sudah sejuk, asingkan kepada beberapa portion (agak2 untuk sekali makan) ke dalam bekas plastik tahan beku dan bekukan ke dalam freezer. Bila2 tak sempat masak boleh la gunakan lauk beku ini… tapi kena defrost dan panaskan dulu sebelum makan. Perlu diingatkan, lauk ini mestilah lauk yang baru dimasak, iaini lauk yang belum disentuh lagi… kalau lauk baki yang tak habis tak digalakkan buat macam ini kerana nanti bila reheat, rasa tak fresh… tak sedap. Ditakuti kena keracunan makanan pula. (Kaedah ini diperkenalkan oleh ibu saudara saya. Dia gelarkan lauk begini ‘lauk purba’ 🙂 )

6. Pastikan bahan2 asas bagi masakan2 mudah yang anda dan keluarga gemar makan sentiasa ada stok, seperti telur, sardin, udang, timun dll.

7. Sediakan ayam (bahagian dada), udang dan sotong yang sudah dibersihkan dan diasing2kan dalam kuantiti yang sedikit di dalam peti beku anda. Bahan2 yang sikit2 ni boleh dijadikan rencah dalam masakan mudah seperti nasi gorang, mee goreng atau lauk2 mudah lain. Bila kita simpan asing2 sikit2, senang nak keluarkan dan cepat defrost. Maka cepatlah kita memasak.

Kalau anda ada tips2 yang lain, boleh la share dengan saya juga ye…