Archive for ‘REVIEW’

December 2, 2012

Tip ke Legoland Malaysia

by Yati Yusof
Hujan di Legoland

Hujan di Legoland

Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan:

1. Sebaiknya elakkan pergi pada cuti umum & cuti umum sewaktu musim cuti sekolah sekiranya anda membeli tiket 1 hari sahaja.

2. Seeloknya sampai awal, sebelum Legoland dibuka iaitu 10am. Gunakan waktu ini untuk sesi fotografi di pintu masuk… sementara muka masih segar :). Pastikan waktu operasi untuk hari yang telah dipilih untuk pergi. Bagi pemegang tiket 1 hari, anda memang disarankan untuk berada di sana sebaik pintu dibuka dan pulang bila pintu ditutup.

3. Rancanglah pengembaraan anda di sana. Kalau boleh, dapatkan peta taman daripada mereka yang sudah pergi. Dari situ, anda boleh rancang bahagian mana yang akan dituju dahulu dan seterusnya. Bagi kumpulan / keluarga yang membawa pelbagai tahap umur, perancangan harus lebih teliti. Jika tidak, masa anda akan banyak dihabiskan dengan menunggu dan berjalan tanpa dapat menaiki ride.

Nota:

  • Option – tuju pada ride di bahagian dalam apabila masuk kerana di awal waktu pembukaan taman, orang ramai tertumpu di ride yang berdekatan pintu masuk. Jika, masa menunggu yang tertera di luar tempat menunggu ialah 60min, seeloknya carilah ride yang lain.
  • Selepas 4pm, ramai pengunjung beransur pulang. Inilah masanya untuk anda cuba ride yang menjadi tumpuan ramai seperti: Project X (di Lego technic), Dino Island (di Land of Adventure) atau The Dragon & Dragon Apprentice (di Lego Kingdoms). Kadang2, boleh naik banyak kali. Tapi awas! Ride2 ini akan diberhentikan waktu hujan turun. Waktu musim tengkujuh, petang2 macam ini lah selalu hujan turun.
  • Sekiranya anda ada anak kecil dan besar, eloklah rancang pergi dengan keluarga yang mempunyai anak2 yang seusia. Dengan ini anda boleh berpecah mengikut umur dan tujulah ride2 yang sesuai dengan ketinggian mereka. Jimat masa.
  • Sebelum anda masuk barisan menunggu giliran, pastikan anak anda melepasi had ketinggian yang dibenarkan. Staff yang bertugas mengikut garis panduan ini dengan tegas.
  • Cuaca panas membahang di Malaysia memang agak terasa di Legoland mungkin kerana ianya baru beroperasi – kurang tempat berteduh, mist fan dan pokok2 rimbun. Oleh itu, tengahari adalah waktu terbaik untuk mereka yang membawa anak2 kecil berada di dalam bangunan seperti restoran, kedai2, Lego Studios (di Imagination), baby care di Imagination (tempat yang selesa untuk anak anda merehatkan badan dan melelapkan mata) dan Build & Test (di Imagination).

4. Pilih pakaian yang sesuai untuk dipakai. Fabrik dari jenis yang serap peluh dengan potongan yang longgar dan selesa. Ini adalah kerana kebanyakan masa kita akan berada di luar bangunan dan cuaca di Malaysia sudah diketahui umum panas dan lembap. Pengunjung pasti akan berpeluh apabila seharian di sana. Ini bukannya tempat untuk pameran fesyen 🙂 – bila anda selesa anda boleh menghabiskan masa sebaiknya di sana.

5. Pakailah kasut yang paling selesa di dalam koleksi anda. Perlu ingat, anda akan banyak berjalan di sana. Kasut yang lebih kepada ‘cantik’, bertumit, dan mengongkong kaki akan membuatkan anda mahu pulang awal / terpaksa menahan kesakitan. Rugi aje kan kalau balik awal, sebab dah beli tiket mahal-mahal.

6. Sekiranya anda membeli tiket secara online, pastikan anda membawa print out bukti-bukti pembayaran.

7. Sapu sunblock pada muka dan bahagian badan yang terdedah kepada cahaya matahari sekiranya anda tidak mahu pulang dengan muka yang terbakar.

8. Sebaiknya gunakan beg sandang belakang (banyak barang boleh isi dan senang dibawa) atau yang bertali panjang di mana anda boleh selempangkan talinya melintang di tengah badan… beg yang menggunakan sebelah bahu sahaja akan menyakitkan bahu dan badan anda.

9. Sekiranya anda membeli pas tahunan, saya cadangkan agar anda datang untuk membuat pas di sebelah petang (selepas 4pm) kerana waktu itu, kawasan pembelian tiket sudah lengang dan anda tidak perlu menunggu lama. Jangan jadi macam saya, datang untuk buat pas tahunan pada pagi cuti Deepavali sewaktu musim cuti sekolah. 2 jam menunggu di dalam keadaan panas berbahang baru selesai buat pas. Penat sudah…. terus balik, dah tak lalu nak naik ride lagi.

 

Barang-barang yang perlu di bawa:

1. Air kosong untuk minuman.

2. Kipas tangan / mini kipas berbateri / botol air berkipas

3. Topi / cermin mata hitam – cuaca panas memang akan menyilaukan pandangan. Bersiap sedia lah.

4. Payung / baju hujan – sekiranya anda pergi di dalam waktu musim tengkujuh.

5. Makanan kudapan yang simple. – Makanan luar tidak dibenarkan dibawa masuk. Tetapi makanan2 untuk alas perut yang simple2 seperti biskut, coklat, buah epal atau sandwic biasanya tak ada masalah. Sewaktu saya pergi (November 2012) staff yang bertugas di pintu masuk tidak buat pemeriksaan beg pun.

6. Wang tunai yang mencukupi untuk makanan, minuman & cenderahati. Harga makanan & minuman sebagai panduan:

Sebotol air ice lemon tea / orange jus oren 500ml – RM6

Sepinggan fish & chips – RM18

1 set nasi ayam – RM16.50

Tomato & cheese pizza saiz regular – RM18

7. Stroller sekiranya anda membawa anak kecil. Anak2 berumur 5-6 tahun pun mungkin memerlukannya bila sudah seharian berjalan. Kalau tak digunakan untuk anak2, anda boleh juga gunakan untuk membawa barang dan beg.

8. Bagi wanita muslim, telekung wakaf banyak terdapat di surau (ada 2 buah surau). Tetapi sekiranya anda mahukan yang lebih selesa, eloklah bawa telekung sendiri tanpa kain (kain anda boleh guna kain wakaf).

June 28, 2011

Kem Cuti Sekolah tren atau perlu? (Review Kem ASUH)

by Yati Yusof

Saya ingatkan gambar anak2 yg menangis ini hanya hiasan. Kata anak saya dia pun menangis macam tu semasa program 'hargai jasa ibu dan ayah'.

Pernahkah anda menghantar anak anda ke kem / program cuti sekolah? Ya, sedar atau tidak, program2 sebegini sudah menjadi seakan tren. Biasanya lebih kurang sebulan sebelum cuti sekolah, pihak2 penganjur berlumba2 mengiklankan program mereka di corong2 radio, suratkhabar, majalah dan media2 yang lain.

Walaupun ianya bagaikan tren, tetapi bukanlah sesuatu yang tidak baik. Secara peribadi, saya melihat senario ini dari sudut positif dimana ianya menawarkan produk2 yang bagus. Untuk memperolehi kesan atau hasil yang dijanjikan, ibu bapa haruslah meneliti samada yang ditawarkan itu padan / kena dengan apa yang kita ada dan perlu. Contohnya, lambakan program yang ditawarkan sebenarnya tidak sama antara satu sama lain. Masing2 punya objektif dan kelebihan tersendiri. Ada program menfokuskan kepada sahsiah diri pelajar, ada yang menekankan aspek2 akademik, manakala ada pula yang menjurus kepada pengukuhan agama, kombinasi yang telah disebutkan dan macam2 lagi. Kalau semua pun bagus, bagaimana nak memilih ya?

Rezeki mereka, kem ini mendapat liputan untuk program tv 'Kids on 2' (TV2). Gambar beramai2 bersama maskot program TV2 - Buzz (harap tak salah info).

Saya memang suka meneliti program2 sebegini lebih2 lagi sejak anak sulung menginjak usia belasan tahun. Saya akui, saya perlukan sumber2 tambahan dari luar untuk memantapkan daya tahan dirinya dari anasir2 yang tidak diingini. Sungguh…. saya takut sebenarnya… takut dengan apa yang ada di luar sana. Janganlah anakku tersalah langkah… semua ibubapa pastinya mendoakan anak2 berjaya di dunia dan akhirat, menjadi anak yang soleh dan solehah.

Pada cuti sekolah pertengahan tahun yang baru berakhir, saya menghantar anak sulung menyertai Kem ASUH anjuran Galeri Ilmu SDN BHD (penerbit majalah Asuh) dengan kerjasama Exact Training Consultant. Ini adalah kali kedua anak saya menyertai program cuti sekolah. Pada tahun lalu, program yang disertai lebih kepada program akademik. Jadi kali ini saya mahukan sesuatu berbeza. Mengapa saya memilih program ini? Mengapa tidak pergi ke program2 yang dianjurkan oleh pakar2 motivasi yang lebih terkemuka? Jujurnya, perkara pertama yang menarik perhatian saya apabila membaca iklan Kem ASUH ialah gambar2 hiba peserta2 yang mengalirkan airmata dan juga gambar2 aktiviti luar yang dijalankan. Yang penting persetujuan tuan empunya badan yang akan menghadirkan diri. Anak saya lelaki, berumur 11 tahun. Pastinya dia tidak akan betah dengan program indoor sahaja. Malah saya sendiri mahukan anak saya didedahkan dengan aktivit2 luar yang membolehkan dia berinteraksi dengan alam. Selain daripada itu, saya harapkan sesuatu yang dapat membuka minda anak saya… bersyukur dengan apa yang dia ada dan ada rasa tanggungjawab. Maka, hadirlah anak saya di Kem Nur Laman Bestari, Ulu Yam selama 5 hari.

Sepanjang 5 hari kami tidak berhubungan lantaran telefon bimbit tidak dibenarkan penggunaannya. Memang berdebar kala saat bertemu semula anak yang sebelum ini hari2 di depan mata. Keinginan untuk tahu apa yang dilaluinya sepanjang tempoh itu membuak2.

Saat anak2 diserahkan kembali kepada ibubapa.

Hari yang ditunggu tiba jua. Pada hari terakhir Kem ASUH, sebelum anak2 diserahkan kembali kepada keluarga masing2, pengarah Exact Training, En. Fazli telah mengadakan perkongsian ringkas dengan ibubapa selama lebih kurang 30 minit. Syabas saya ucapkan kepada En. Fazli, kerana perkongsian singkat itu pastinya amat meninggalkan kesan kepada banyak hati yang hadir. Saya yakin ianya sebuah perkongsian yang ikhlas dan luhur untuk melihat generasi Islam yang cemerlang dunia dan akhirat. Empangan air mata saya pecah…… (saya percaya bukan saya seorang), 30 minit bah di Ulu Yam. Nota ringkas perkongsian yang sungguh hiba dan syahdu:
• Mendidik anak zaman ini sememangnya mencabar dan ianya harus dilakukan dengan cara yang lembut, penuh kasih sayang. Mungkin cara disiplin ala2 tentera, paksaan atau kekerasan tidak relevan lagi.
• Ketahuilah… anak kita memiliki perwatakan yang berbeza di rumah, di sekolah, dan disamping teman2… jangan ingat apa yang ada di depan mata kita itulah yang dibawa ke luar sana. Waspadalah wahai ibubapa.
• Kira semula berapa lama dalam sehari kita habiskan masa bersama anak2? Kadang2 mereka tak minta banyak, cuma sekadar ciuman, dakapan, belaian kasih sayang dan perhatian. Pernahkah hati anak2 diselami?
• Lengkapkanlah anak2 dengan perisai / pendinding utama yang tiada tandingannya iaitu SOLAT. Untuk anak2 SOLAT tanpa culas, ibu bapa adalah model mereka.
• Jaga hubungan kita dengan Allah, jaga hubungan kita dengan kedua ibu bapa dan jaga hubungan kita dengan anak2.
• Hindari ungkapan2 negatif terhadap anak2. Contoh: degil, keras kepala, nakal dll.

Wudhu' dan solat anak2 diperiksa dan dikemaskini sewaktu kem berlangsung.

Kem ASUH telah menjadi jambatan / orang tengah dalam mengisi ruang2 lompong yang ditinggalkan oleh sesetengah ibubapa dan membuka mata akan kesilapan2 di dalam hubungan ibubapa dan anak.

Sekembalinya anak saya dari kem ini, kami melihat perubahan positif di dalam dirinya. Syukur Alhamdulillah tidak terhingga…. Semoga ianya berkekalan dan bertambah2 di hari mendatang. Fikirannya nampak lebih matang, tidak memikirkan diri sendiri sahaja dan tahap toleransinya lebih tinggi daripada biasa. Saya nampak yang kini dia berusaha untuk melihat sesuatu itu dari perspektif kami, dan kami juga cuba untuk memahami apa yang dia inginkan dan rasakan. Proses komunikasi kami bertambah mudah dan baik. Sesi ‘kenangi jasa ibu dan ayah’ semasa di kem sememangnya amat berkesan bagi anak2 yang hadir…. Saya sendiri tidak mampu untuk ‘menyedarkan’ anak saya dengan tangisan yang begitu hiba (ibubapa ditayangkan dengan gambar2 aktiviti2 sepanjang program). Aktiviti2 seperti flying fox, survival di dalam hutan dan meredah sungai sudah pasti akan meninggalkan memori gembira yang tak akan mereka lupakan. Sila lawat photo album Galeri Ilmu di facebook untuk melihat aktiviti2 mereka.

Acara kegemaran ramai.

Terima kasih tidak terhingga kepada semua yang telah menjayakan program ini. Saya percaya, sesuatu yang dilakukan bukan atas dasar nilai wang ringgit semata pasti membuahkan sesuatu yang diluar jangkauan minda. Dengan pengalaman ini, mengapa tidak saya unjurkan kepada ibubapa di luar sana untuk memberikan peluang yang sama kepada anak mereka juga…

Sesuatu yg baru bagi anak saya, dan dia menyukainya (saya dulu2 pun mcm tu juga 🙂 ).

May 20, 2011

Begini Sayang…

by Yati Yusof

Anak saya dahulu pernah bertanya “macamana baby keluar dari perut ibu?” Masa tu saya ambil masa yang lama untuk memberikan jawapannya. Puas fikir… Sebaliknya saya menyoal anak saya semula “ha… cuba teka, agaknya2 baby keluar dari mana?”. Anak saya meneka yang baby keluar dari pusat, tetapi dia pelik juga mana mungkin kan sebab pusat tu kecil aje. Akhirnya saya memberi jawapan juga walaupun ada satu jawapan yang kurang tepat. Jawapan saya ialah: 1. Baby keluar dari perut. Doktor akan gunting kulit perut sikit bagi ruang untuk baby keluar (auwww…. sungguh ngeri bagi budak kecil untuk membayangkannya)  2. hahaha yang ini kelakar sikit… jawapan yang tak betul. Tapi masa tu saya dah tak ada idea lagi, saya cuma teringat yang kawan saya pernah memberikan jawapan sebegini pada anak dia. Saya pinjam lah. Saya menjawab secara melawak… “baby keluar kat tempat buang air besar kot” hehehehh “yeeee yaikssss ” respon anak saya. Ketika itu saya lupa untuk mengaitkan hal ini dengan kebesaran dan kekuasaan Tuhan. Astaghfirullahalazim….. Apabila saya nampak buku ini (seperti gambar di atas) dan membelek2 isi kandungnya, yesss…. inilah yang boleh membantu saya menjawab soalan2 dari anak saya.

Walaupun ketika menaip saya belum lagi habis membaca buku ini, tetapi apa yang boleh saya katakan mengenainya ialah ia memang mantopss! Sangat bagus untuk ibu bapa di luar sana yang mempunyai anak2 yang sedang membesar. Buku ini memberi kita ilham bagaimana nak memberi jawapan yang jujur dan bernas serta menanamkam persoalan2 tauhid, akidah dan taqwa kepada soalan2 yang sering diutarakan oleh anak2 dalam bahasa yang mudah. Contohnya ye… jawapan kepada macamana adik boleh ada dalam perut ibu?, macamana nak ajar anak solat dengan cara berhikmah, berpuasa, cara2 berdoa, kenapa manusia mati dan dimasukkan ke dalam kubur dan lain-lain lagi. Di dalam menjawab pertanyaan anak2, tarbiahnya bukan untuk mereka semata2, tetapi untuk kita juga.

Isi kandungnya terbahagi kepada 2, bahagian pertama merupakan ‘diary ayah’ (ada beberapa bab dalam bahagian ini) dan bahagian kedua ialah ‘diary ibu’. Setiap satu bab tidak berkait dengan bab yang lain, dan bab2 ini akan disudahi dengan mutiara kata buat ibu bapa. Lebih kurang tips juga la… Jadi kita boleh baca lompat2.

Menariknya buku ini ditulis oleh sepasang suami isteri. Ianya dari pengalaman mereka membesarkan anak2 sendiri. Bahasanya ringkas dan santai. Saya rekemen sangat2 anda semua memiliki buku ini (penulis: Mohd Hisham Mohd Sharif & Hasifah Zainuddin, terbitan Galeri Ilmu). Saya review buku ni bukan kerana dapat komisyen atau imbuhan apa2… sekadar berkongsi benda yang baik.