Tip untuk ibu bapa yang anaknya berpotensi hilang di tempat awam

by Yati Yusof

Saya maklum, ramai di antara kita yang mempunyai anak berumur 2-6 tahun yang lasak, tak tau duduk diam. Pasti sukar untuk membawa mereka ke tempat2 awam untuk membeli belah, makan2, melancong dan sebagainya. Anak2 yang lasak biasanya tidak suka untuk berada di satu2 tempat terlalu lama (kecuali tempat permainan) dan melakukan satu2 aktiviti terlalu lama. Mereka sukakan kebebasan. Kes2 ibubapa yang kehilangan anak selalunya terjadi di pusat2 membeli belah yang ramai pengunjung waktu2 mega sale atau waktu2 persediaan perayaan . Untuk memastikan anak anda selamat di tempat2 ini, saya cadangkan:

  • Pakaikan anak anda tag nama. Pada tag itu tulis / taipkan nama dan nombor telefon anda untuk dihubungi sekiranya anak hilang dari pengawasan anda. Tag ini boleh digantung di leher anak (guna tali yang selalu digunakan untuk pas masuk ke pejabat) jika anak anda tidak rimas dan tidak membuangnya. Alternatif kepada rantai leher, gunakan sticker dan lekatkan di baju anak. Ataupun tuliskan pada sekeping kertas atau kad dan selitkannya di kocek seluar anak (jika baju mereka mempunya kocek).
  • Sekiranya anda ke luar negara bersama keluarga dan anak anda belum boleh berbahasa Inggeris dengan fasih / bahasa yang digunakan di negara tersebut, buat sekeping kad dwibahasa yang mengandungi nama anak, nama ibu/bapa dan no telefon dan gantungkan kad ini di leher anak (jika bahasa perantara negara itu bukan bahasa Inggeris, seperti di Jepun atau Italy).
  • Pesan pada anak apa yang harus dilakukan sekiranya mereka rasa sudah terpisah dari anda: cuba cari pengawal keselamatan untuk membantu (sebelum itu anda perlu menunjukkan kepada anak anda uniform yang biasa dipakai oleh polis atau pengawal keselamatan), jangan pergi jauh dari tempat terpisah kerana anda akan pasti mencari mereka, tunjukkan kepada mereka Help Desk atau kaunter yang berpotensi untuk memberikan pertolongan, dapatkan pertolongan dari orang sekitar yang berkeluarga (ada ayah, ibu dan anak – orang2 tak dikenali sebegini secara logiknya lebih boleh dipercayai dan selalunya punya empati untuk menolong… wallahualam..)  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: