PERMOHONAN PENDAFTARAN KEMASUKAN KE TAHUN 1 SESI PERSEKOLAHAN 2013 & 2014

by Yati Yusof

Hebahan penting buat ibubapa di Selangor yang mempunyai anak berusia 5 tahun (pada tahun 2012 = lahir pada tahun 2007) yang akan memulakan alam persekolahannya pada tahun 2014:

Jabatan Pelajaran Selangor telah membuka talian (online) untuk pendaftaran sekolah bagi tahun ini. Pendaftaran hendaklah dibuat mulai 01 Mac 2012 sehingga 30 April 2012. Sila klik link ini untuk ke laman tersebut

 http://apps.moe.gov.my/esppsel/  .

Pejam celik, pejam celik tak perasan ‘anak bungsu’ saya dah nak masuk ke alam persekolahan tak lama lagi. Kami sekeluarga masih lagi menganggap ‘adik’ macam baby. Tiga minggu yang sudah, saya terserempak dengan seorang ibu di sekolah anak sulung saya. Kenalan baru tersebut baru sahaja mendaftar sekolah anaknya untuk sesi persekolahan 2014. Mujurlah ada yang mengingati… saya hampir lupa. Tahun lepas dah ingat, tetapi waktu itu pendaftaran tahun 2014 belum dibuka lagi. Tak tahu pula pendaftaran online tu ada tempoh masa, 2 bulan sahaja pulak tu. Hmmm…. sifat melengah2kan pekerjaan ni memang susah betul nak buang. Nak masuk sebulan tahu mengenai pendaftaran online tu, baru kelmarin saya menggesa diri untuk ke laman web yang diberi oleh kenalan tu. Agak terkejut juga saya kerana ada 2 minggu lebih sahaja lagi tempoh untuk mendaftar. Katanya pendaftaran selepas dari 30 April dikira lewat dan mungkin akan mengalami kesukaran tertentu. Yang pasti saya tak mahu terlewat. Kalau lewat, berkemungkinan anak saya tak dapat tempat di sekolah yang dipilih. Cepat, cepat, daftarlah anak anda segera!

Ooops, buat tambahan:

lepas dah daftar online, sila print butir2 yang dimasukkan dan bawa print out tersebut ke pejabat sekolah beserta dokumen2 di bawah:

  • Sijil Asal Surat Beranak Anak dan salinan
  • Kad Pengenalan Ayah dan Salinan
  • Kad Pengenalan Ibu dan Salinan
  • Sijil Asal Nikah dan Salinan
  • Bil Api/Air berserta salinan
  • Sampul surat panjang beserta setem 60 sen (untuk kegunaan sekolah memaklumkan kita mengenai permohonan tersebut)
About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 464 other followers

%d bloggers like this: